Geen aansprekende titel voor een blog waarvan je toch wil dat zoveel mogelijk mensen ‘m lezen. Maar toch is “gewoon” een woord dat veel mensen gebruiken, te pas en te onpas. Waarom doe je iets op een bepaalde manier? “Nou, gewoon… eh, omdat wij dit altijd op deze manier doen”. Dit kan betrekking hebben op een manier van adviseren, ontwerpen of bouwen. Maar ook op de manier waarop wij met elkaar omgaan, met elkaar (schriftelijk) communiceren of de manier waarop wij proberen samen te werken.

Mijn ervaring is dat “gewoon” zeker niet altijd slecht is. Maar ik hou er wel van om in plaats daarvan ook “anders” of “beter” of “leuker” een goede kans te geven. In mijn dagelijkse praktijk zijn daar allerlei voorbeelden van.

Heel persoonlijk wordt het als je werkt aan teambuilding en als blijkt dat jouw persoonlijkheid en je talenten openlijk worden besproken. In ons directieteam hebben wij dat gedaan. En dan blijkt dat heel veel dingen niet gewoon vaststaan maar dat je er, ook in teams, aan kunt werken en het kan verbeteren. En geloof het of niet, op den duur wordt het dan ook leuker. J

Een ander mooi voorbeeld van het anders en leuker aanpakken is de theater productie Building Dreams. Ik zat in de klankbordgroep van deze productie  en was bij de première tijdens Building Holland. In Building Dreams wordt de samenwerking in de bouwkolom, van opdrachtgever/ontwikkelaar, ontwerpers en bouwers tot aan de eindgebruiker op een leuke, ontspannen manier aan de kaak gesteld. En daarbij wordt “gedroomd” hoe het ook zou kunnen … Zeker niet gewoon in de bouwbranche, maar erg inspirerend.

Ook inspirerend was de ontbijt sessie over de circulaire economie die Thomas Rau en Theo Ockhuijsen verzorgden op de Bouwcampus in Delft. Een mooi cadeau aan de partners van de Bouwcampus en daar was echt helemaal niks gewoon bij! Want het was indringend, ontluisterend, er was echte menselijke betrokkenheid en soms was het zelfs emotioneel.

Een ander bijzonder evenement was het symposium “Bouwen voor de wetenschap” dat de TU Delft samen met de ontwerp/bouw partners van het nieuwe TNW faculteitsgebouw organiseerde  (http://campusdevelopment.tudelft.nl/symposium/).  In mei waren zo’n 200 mensen uit de bouwbranche bij elkaar op de steeds mooier wordende campus van de TU Delft. Het ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw Technische Natuur Wetenschappen is een ongewoon goed geslaagd voorbeeld van goede samenwerking, innovatie en betrokkenheid. Wat dat kan opleveren werd gepresenteerd door de ontwerpers en de gebruikers die in het TNW gebouw weer verder gaan met hun baanbrekend onderzoek.

Tot slot was ik begin juni bij de jaarlijkse vastgoedbeurs, de Provada in de RAI in Amsterdam. Hier was de sfeer goed en de mensen waren optimistisch. Ik kreeg daar wel het gevoel dat er veel mensen “gewoon” de draad weer aan het oppakken zijn van waarmee zij voor de crisis mee bezig waren. En daarvoor moeten wij opletten. Naar mijn mening is de wereld, zeker op het gebied van duurzaamheid en aandacht voor de life cycle (circulariteit) sterk veranderd. En teruggaan naar de mores van voor de crisis zou echt een grote stap terug zijn.

“Food for thought”