Paleis Het Loo Overview By Night Header

Paleis Het Loo

DOELSTELLING VAN DIT PROJECT

Het project bestaat uit één complex dat huisvesting biedt aan een van onze nationale musea, het voormalig Koninklijk Paleis. Paleis Het Loo wordt gerenoveerd en uitgebreid om zijn rol en missie in de toekomst nog beter te vervullen: een groeiend aantal bezoekers, toegankelijker en meer ruimte voor tentoonstellingen zonder het aangezicht van het paleis aan te passen. Daarom ondergaat het voormalig Koninklijk Paleis een grootscheepse renovatie en wordt er een grote ondergrondse uitbreiding gerealiseerd.

Apeldoorn
Stichting Paleis Het Loo
KAAN architecten
23.502 m2

Duurzaam, met behoud van monumentale elementen

Valstar Simonis kreeg de opdracht voor de advisering van alle ingenieursdiensten (installaties, bouwfysica, brandveiligheid en constructies. Voor deze opdracht is ‘Team Valstar’ geformeerd, een team bestaande uit DGMR, WSP en Valstar Simonis. Binnen Team Valstar heeft ieder bedrijf zijn eigen ervaring, kwaliteit en expertise in het project ingebracht. De drie partijen vormen een hecht team dat met één gezicht naar buiten treedt en samen meerwaarde en een hogere kwaliteit aan het eindproduct garandeert.

In de plannen is veel aandacht voor duurzaamheid. Opdrachtgever en projectteam hebben de ambitie het BREEAM-certificaat Excellent te halen.

Onze opdracht

In het basisontwerp zijn wij gekomen tot een kwalitatief hoogstaand gebouw – ondanks de geldende monumentale eisen van het oude gebouw uit 1684 – met een gezond, aangenaam en voor de kunstcollectie geschikt binnenklimaat. Tevens is in het basisontwerp een centrale gebouwgebonden energiecentrale opgenomen voor zowel de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige installaties. Doelen rond verduurzaming, centrale opwekkingen en esthetische eisen, zijn in stand gehouden.

In het basisontwerp zijn de volgende zaken meegenomen:

  • Warmte- en koudeopwekking met behulp van een bodemopslaginstallatie;
  • Museaal klimaat in oude en nieuwe ruimten, maar ook in de groepsruimte;
  • Weinig tot geen scherpe hoeken in het luchtkanaalsysteem: geen opstapeling van vuil en tevens voldoende inspectieluiken om eenvoudig te kunnen reinigen;
  • Installaties niet in het zicht en behoud van karakteristieke en monumentale elementen;
  • Speciale afwerking van sanitaire toestellen om schoonmaken gemakkelijker te maken;
  • Energieterugwinning uit ventilatielucht; zowel koude (zomer) als warmte (winter);
  • Volledig programmeerbaar GBS (waarin bijvoorbeeld verschillende bedrijfstijden van de verschillende bouwdelen kunnen worden opgenomen);
  • Onderhoudsvriendelijke, goed bereikbare en uitwisselbare componenten;
  • Pompen en ventilatoren worden uitgevoerd met hoog rendement elektromotoren;
  • LED verlichting;
  • Schakeling van verlichting op basis van aanwezigheid en daglicht.


Foto’s / beelden: KAAN architecten / Valstar Simonis

HET PROJECT IN BEELD