Paris Proof 1 Roos Trommelen

114 ondertekenaars voor het Paris Proof Commitment: ook NS Stations en Rijksvastgoedbedrijf zetten hun handtekening

30 november 2023, Den Haag– Vandaag hebben NS Stations en Rijksvastgoedbedrijf het Paris Proof Commitment van Dutch Green Building Council (DGBC) ondertekend. Dit gebeurde op het podium tijdens het Paris Proof Congres 2023 in Amare, Den Haag. Zij voegen zich bij de grote groep marktpartijen uit de bouw- en vastgoedsector die zich committeren aan de doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horende CO₂-emissies terug te brengen. De teller staat hiermee op 114 ondertekenaars van het Paris Proof Commitment van DGBC.

Behalve NS Stations en het Rijksvastgoedbedrijf, hebben de afgelopen maanden de volgende bedrijven ook hun handtekening gezet: Ausems Vastgoed, BBA B.V., Briq, De Groene Jongens, Deltares, Equity Estate, Halmos Adviseurs, Handelsbanken, Hedgehog Company, HWRK, Innovattic, Keratop, Knauf, LBP|Sight, MEE Modular, PPREF, RED Company, Techniplan, Valstar Simonis, Whitewood en Woody Building Concepts.

Paris Proof 1 Roos Trommelen
De nieuwste groep ondertekenaars van het Paris Proof Commitment op het podium tijdens het Paris Proof Congres 2023. (Fotograaf: Roos Trommelen)

De hele keten doet mee
De nieuwe ondertekenaars vertegenwoordigen een brede mix van beleggers, financiële partijen, ontwikkelaars, kennisinstellingen, installateurs en adviseurs. “Het is mooi om te zien dat zoveel verschillende partijen hun handtekening hebben gezet. De hele keten doet mee. We horen uit onze achterban dat partijen steeds meer de vraag krijgen vanuit hun klanten en opdrachtgevers of ze al rekenen met de Paris Proof-doelen of het commitment hebben ondertekend. We zien steeds meer dat Paris Proof de standaard wordt in de bouw- en vastgoedsector,” zegt Martin Mooij, programmamanager bij DGBC.

Yvonne van der Brugge-Wolring, directeur-generaal bij het Rijksvastgoedbedrijf: “We bouwen duurzaam of we doen het niet. En dit ondertekenen wij met het Paris Proof Commitment.”

Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed bij NS Stations: “NS wil voor 2050 ‘Paris Proof’ zijn. Dat hebben we concreet uitgewerkt. Met een portefeuille van monumenten, waar de deur altijd open staat, is dat een hele uitdaging.”

Paris Proof 2 Roos Trommelen
Ondertekening van het Paris Proof Commitment door NS en Rijksvastgoedbedrijf tijdens Paris Proof Congres 2023. (fotograaf: Roos Trommelen)

Vanuit je eigen rol
De ondertekenaars gaan ieder vanuit hun eigen rol meten op werkelijke energiegebruik en vastgoed versneld verduurzamen. Voor de bestaande bouw betekent dat sturen op werkelijk energiegebruik en ingrijpend verduurzamen. Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten sturen ontwikkelaars en bouwers die het commitment hebben ondertekend op materiaalgebonden CO₂-emissies en toetsen deze aan de doelstellingen per jaar van het CO₂-budget. Adviesbureaus ondertekenen voor sturing op beide aspecten: energie- en materiaalgebonden uitstoot. Bovendien brengen alle ondertekenaars de partijen om zich heen in beweging om ook Paris Proof te worden.  

Paris Proof Congres 2023: meten, weten, doen!
Jaarlijks organiseert DGBC het Paris Proof Congres. Dit evenement geeft bezoekers inzicht in het invullen van hun korte en lange termijn doelen op het gebied van duurzaamheid met inspirerende sprekers, praktische voorbeelden en handige tools. Tijdens het uitverkochte evenement stonden onder andere op het podium gedragswetenschapper Reint Jan Renes, Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform en Diederik Samsom, kabinetschef van Europese klimaatcommissaris Wopke Hoekstra.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Nieuws
Ondertekening Foto 1
Nieuws

Valstar Simonis wordt onderdeel van Sweco

Valstar Simonis heeft besloten zich aan te sluiten bij Sweco en versterkt daarmee Sweco Nederland. Het architecten- en ingenieursadviesbureau maakt...
Dsc03968 Kopie
Nieuws

Valstar Simonis richting een duurzame wereld

VLC magazine ging in gesprek met Karine Minnee (directeur bedrijfsvoering) en Olaf Oosting (directeur en senior adviseur duurzaamheid en circulariteit)...
Foto Aanbieding Actieagenda 1
Nieuws

Installatiesector wil tempo maken met circulariteit

Technische installaties in de gebouwde omgeving kunnen sneller circulair worden. Dat stelt de technieksector in de Actieagenda Circulaire Installaties....