In het kader van het 70-jarig bestaan van Valstar Simonis kwam donderdag 25 oktober jl. een groot aantal relaties bijeen voor een kennissessie in het gebouw Atlas (TU Eindhoven).

Diverse sprekers deelden hun kennis en ervaring hoe dit voorheen verouderde universiteitsgebouw is getransformeerd naar één van de meest duurzame onderwijsgebouwen van deze tijd. Door het integrale ontwerp van de Total Engineer (Team RSVP: Team V, Peutz, Van Rossum en Valstar Simonis) bleek dat door duurzaam (her)gebruik van techniek, energie en materialen het ontwerp in aanmerking kwam voor BREEAM Outstanding. Bovendien is voor dit duurzame ontwerp in 2017 door de BRE Global de award uitgereikt in de categorie Education & Health.

Verschillende invalshoeken werden tijdens de presentaties belicht. De opdrachtgever vertelde over de uitdagingen tijdens het gehele proces (van initiatieffase tot oplevering) op het gebied van duurzaamheid & innovatie, de kwaliteit en samenhang van de ontwerpdisciplines en het beheersen van het financieel kader. De architect (TeamV) stond stil bij hoe het gebouw in dienst van haar gebruikers is (her)ontworpen en gebouwd en lichtte de kenmerkende identiteit van het gebouw toe. Ook de slimme en innovatieve technische oplossingen van het team als totaal (Team RSVP) kwamen uitgebreid aan bod. De installateur (Unica) ging specifiek in op de projectorganisatie en het realiseren van een BREEAM Outstanding gebouw. Valstar Simonis gaf bovendien een doorkijkje naar wat er in de nabije toekomst qua mooie en innovatieve mogelijkheden in het verschiet liggen op het gebied van duurzame- en gezonde ontwikkelingen.

Na de presentaties was er een rondleiding in het (bijna opgeleverde) hoofdgebouw Atlas. De middag werd gezellig afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje. Het was een goede en zinvolle bijeenkomst, waarin de kernbegrippen ‘duurzaamheid’, ‘gezondheid’ en ‘samenwerken’ centraal stonden.