Eric Steinebach van Valstar Simonis spreekt tijdens BIMPraat #10 op 12 november over BIM in de installatiebranche. Hij zal de ketensamenwerking van adviseurs en installateurs scherp adresseren en kritisch ingaan op de verschillen in het kennisniveau tussen installateurs en bouwers.

Ketensamenwerking komt volgens vestigingsdirecteur Eric Steinebach in Apeldoorn nog moeizaam op gang als het gaat om BIM. Wij werken inmiddels zes jaar met BIM en hebben ruim 35 utiliteitsprojecten in BIM uitgevoerd. Daarnaast geeft hij leiding aan een team dat de mogelijkheden van BIM voor het bedrijf onderzoekt en is dus met recht een ervaringsdeskundige en expert.

Van ontwerp naar werktekeningen

Steinebach zal ingaan op de stappen van ontwerpmodel naar werktekeningen en hoe dat proces in de installatiebranche verloopt. Architecten maken bouwkundige werktekeningen maar installatietechnisch kunnen er volgens hem namelijk problemen ontstaan bij de overdracht van adviseur naar installateur. "Wij hebben in kaart gebracht hoe we de overgang van adviseur naar installateur zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen, maar de praktijk is weerbarstig", aldus Steinebach. "Het kennisniveau over niet alleen BIM maar ook over de daarmee samenhangende visie op ‘hoe je het zou willen hebben’ en de gebruikte pakketten verschilt enorm. Wij weten inmiddels hoe we daarmee moeten omgaan."

Verschillen in kennisniveau

Niet alleen stagneert volgens Steinebach het proces van installatieontwerpers en installateurs ook is het verschil in BIM-niveau tussen installateurs en bouwers in zijn ogen groot. "De ene projectmanager heeft een tablet met een 3D-model terwijl de ander op hetzelfde werk rondloopt met 2D A0-plattegronden", aldus Steinebach die tijdens de BIMPraat van 12 november zal ingaan op de effecten die dit heeft op de samenwerking. "Spreekt men nog wel dezelfde taal?"

Programma

Vragen en onderwerpen die Steinebach in de BIMPraat van 12 november behandelt:

 

 • Hoe is het gesteld met de BIM-ontwikkeling van installateurs?
 • Welke pakketten gebruiken installateurs, installatieadviseurs, architecten en bouwkundige aannemers?
 • Hoe werken de pakketten samen?
 • Wat is de rol van toeleveranciers in BIM?
 • Aan welke aspecten moet een ontwerpmodel voldoen zodat het geschikt is om werktekeningen te vervaardigen door een uitvoerende partij?
 • Voorbeelden van hoe het goed gaat of minder goed gaat
 • Heeft BIM effect op de manier van aanbesteden?
 • Hoe ver zijn de BIM-modelleurs in hun ontwikkeling?
 • Hoe ver zijn de projectmanagers met het gebruik van BIM-modellen?
 • Waarvoor wordt het BIM-model gebruikt anders dan voor het vervaardigen van tekeningen en het controleren op inpasbaarheid?
 • Waar lopen wij tijdens het ontwerpproces op dit moment nog tegenaan met betrekking tot BIM?

Over de expert

Eric Steinebach is onze vestigingsdirecteur Apeldoorn. Daarnaast is hij landelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van BIM binnen ons bedrijf. In die rol leidt hij een expertteam dat enerzijds werkt aan vernieuwingen en optimalisaties binnen de organisatie en anderzijds interne opleidingen voor de modelleurs verzorgt. Ook de ontwikkeling van het management wordt hierin meegenomen.

Aanmelden

Aanmelden voor deze BIMPraat kan hier. Deze BIMPraat sessie is op donderdag 12 november van 15.00-17.30 uur in het Alphen Business Center, Antonie van Leeuwenhoekweg 35, Alphen aan den Rijn en kost € 25,00 euro per deelnemer.

BIMPraat

De BIMPraat sessies van Het Nationaal BIM Platform worden maandelijks georganiseerd en hebben steeds een actueel en praktisch onderwerp. Een expert gaat in op het thema en staat open voor vragen van de deelnemers. De bijeenkomsten zijn altijd concreet en interactief. Achteraf is er een borrel voor informeel contact met collega's, wat door bezoekers altijd goed wordt gewaardeerd.