Foto Naast Feiten Spot Amsterdam

Woningbouw in de spotlights

Elk woningproject brengt z’n eigen uitdaging met zich mee. Soms is het de planning of de regelgeving, vaak het budget en een andere keer het feit dat het om een transformatie gaat. Valstar Simonis kan goed met dit soort uitdagingen omgaan en heeft een mooi track record op het gebied van woningbouw. We zetten drie fraaie projecten in de spotlights.

SPOT Amsterdam, architect; KAAN Architecten en anderen
SPOT Amsterdam, architect; KAAN Architecten en anderen

SPOT Amsterdam

SPOT staat voor Superior Plan Of Transformation. Deze compleet nieuwe stadsbuurt aan beide kanten van de Hogehilweg is onderdeel van het Amstel III-gebied in Amsterdam Zuid-Oost. Dit is nu nog een kantorengebied, maar transformeert de komende jaren naar een levendige en multifunctionele stadswijk. SPOT Amsterdam krijgt afwisselend hoge woontorens met verre uitzichten over stad en land en kleinere appartementengebouwen aan gezellige, intieme pleintjes en groene straten. Er komt een zeer divers aanbod van circa 1100 woningen, waarvan ongeveer 100 sociale huurwoningen, 550 middensegment huur- en koopwoningen en 350 vrije sector huur- en koopwoningen. Alle woningen voldoen aan de modernste eisen op het gebied van energie en duurzaamheid.

Naast dit gemengde woonprogramma komen er pop-up- en conceptstores, kantoren, boetiekjes, creatieve werkruimten, kleine ambachtsplekken, scholen, cafés en restaurants en sportmogelijkheden. In de vormgeving van de openbare ruimte is veel aandacht voor sport en beweging. Onze opdrachtgever bij SPOT is de ontwikkelcombinatie COD/Duqer die deze gebiedsontwikkeling volledig op risico is aangegaan. Zij hebben een eigen visie op de gebiedstransformatie die door de gemeente is omarmd. Betrokken architecten zijn KAAN Architecten, Klunder Architecten, Mei architects, ZZDP Architecten, Moederscheim Moonen, DOOR Architecten, Marc Koehler Architects en Inside Outside. Een combinatie van ingenieursbureaus buigt zich gezamenlijk over de technische installaties, duurzame adviezen, bouwfysica en constructie. Valstar Simonis is verantwoordelijk voor alle installatietechnische adviezen en ontwerpen.

The Bridge Amsterdam, architect: DAM + partners
The Bridge Amsterdam, architect: DAM + partners

The Bridge Amsterdam

In het Amstel III-gebied wordt een mix van wonen, werken en maatschappelijke functies: The Bridge. Het complex bestaat uit twee torens van circa 40 en 60 meter hoog, die op de begane grond met elkaar zijn verbonden. Onder het gehele gebouw wordt een volledig verdiepte parkeerkelder met ruim 100 parkeerplaatsen gerealiseerd. Op de begane grond en de hierboven gelegen mezzanine verdieping komt er ruimte voor fietsen en scooters. In de hoge toren (19 verdiepingen) en gedeeltelijk op de begane grond komen in totaal 162 appartementen.

De tien verdiepingen tellende toren is bestemd voor kantoorruimtes (in totaal circa 9.600 m2). Elke verdieping beschikt over een buitenruimte, waarbij op een aantal verdiepingen ruime dakterrassen komen. Op de begane grond en op de eerste verdieping worden maatschappelijke/openbare functies gerealiseerd, waaronder een sportschool, horeca en een juicebar.

Bij dit project is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo worden alle dakvlakken benut om een positieve bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsopgaven binnen het gebied. Denk hierbij aan regenopvang, daktuinen die de biodiversiteit vergroten en het opwekken van energie met zonnepanelen. Onze opdrachtgever is Caransa Groep, architect is DAM + partners, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs de constructeur, Peutz is adviseur bouwfysica en Valstar Simonis is installatieadviseur voor dit project.

Hessenbergweg Amsterdam Zuid-Oost, architect: OZ Architecten
Hessenbergweg Amsterdam Zuid-Oost, architect: OZ Architecten

Hessenbergweg Amsterdam Zuid-Oost

Op het terrein aan de Hessenbergweg 109 – 119 in Amsterdam Zuidoost staat nu nog een drie verdiepingen tellend kantoorgebouw naast een groot parkeerterrein. In lijn met de herontwikkeling van het gebied van een monotoon kantoorgebied naar een levendige nieuwe woonwijk, wordt dit pand geheel gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject.

Dit project bestaat uit circa 32.000 m2 bvo, ingedeeld in drie aaneengeschakelde hoofdvolumes: het kantoor, een woonblok met sociale sector huurwoningen en een woontoren met ruime appartementen in de midden- en vrije sector. Deze hoofdvolumes staan op een plint met daarin de entrees, fietsparkeerplaatsen, een commerciële unit, een kinderdagverblijf en een supermarkt. Onder het complex komt een 1-laagse, extra verdiepte parkeergarage. In totaal gaat het project circa 240 woningen en zo’n 7.700 m2 kantooroppervlak tellen.

Valstar Simonis werkt in opdracht van GreenTree Properties aan dit nieuwbouwproject. Dat gebeurt in goede samenwerking met OZ Architecten, DGMR Bouw voor de bouwfysische advieswerkzaamheden en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs voor de constructies.

Dit artikel verscheen eerder in Valstar Visie, nr. 13. Lees de hele Valstar Visie hier.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Artikelen
The Flow
Artikelen

The Flow® stelt welzijn gebruiker centraal

Een entreehal met een 50 vierkante meter groot ledscreen, een fitnessruimte met een sauna en hammam, een lift met ledschermen,...
Foto Werken Bij
Artikelen

Big data en automatisering helpen kwaliteit in de bouw te verhogen

Er komen voortdurend nieuwe en betere tools om de kwaliteit van ontwerpen en ontwerpprocessen te verbeteren....
Foto Header Dnb Duurzaam Circulair
Artikelen

Sterk bouwteam werkt aan renovatie De Nederlandsche Bank

Wat lange tijd het best beveiligde gebouw van Amsterdam was, wordt straks een plek waar een toevallige passant van harte...