MARK SCHREIJNDERS

“Goede projecten maak je samen”

Direct na mijn opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam in 1997 ben ik begonnen met advieswerkzaamheden in de installatietechniek. Vanaf 2000 doe ik dat met veel plezier bij Valstar Simonis. In dit dynamische bedrijf en het technisch vakgebied komen veel uitdagende facetten aan bod. Omdat techniek is altijd in beweging, dus is ontwikkelen en bijblijven belangrijk. Dat geldt ook op het persoonlijk vlak. Destijds gestart als werktuigkundig technicus ben ik doorgegroeid naar projectleider. Inmiddels vervul ik de rol van adviseur en draag mijn steentje bij aan het beleid van de organisatie in het managementteam.

Een niet weg te denken element in de installatietechniek tegenwoordig is BIM. In 2008 werd het duidelijk dat investeren in BIM voor de installaties noodzakelijk was om een serieuze marktspeler te blijven. We hebben ons georiënteerd op de beschikbare softwarepakketten en hebben Revit aangeschaft. In 2009 begonnen we met een select groepje met het in een virtuele 3D omgeving projecteren van installaties. De software was toen nog erg in een beginfase en niet alles dat wij nodig hadden was beschikbaar. Wij hebben zelf een bibliotheek voor de componenten opgesteld en slimme en praktische toepassingen ontwikkeld. Vandaag de dag is de toepassing van BIM niet meer weg te denken. Het geeft een trots gevoel hier vanaf het begin mee bezig geweest te mogen zijn en nog steeds onderdeel van de BIM-kerngroep te zijn.

De projecten waaraan ik gewerkt heb zijn zeer divers. Van nieuwbouw tot monumentale renovatie, van klein tot groot en complex. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het ontwerp van de nieuwbouw van het Huis van Stad en Regio Dordrecht. Dit jaar wordt het ontwerp afgerond en zal de aanbesteding starten. De renovatie van de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam bevindt zich momenteel in de werkvoorbereidingsfase waar wij de uitvoering begeleiden.

Voorwaarde voor een succesvol project is een goede samenwerking. Dit geldt voor zowel met collega’s als de mensen van het ontwerpteam en de uitvoerende partijen. Vertrouwen en openheid zijn hiervoor cruciale bouwstenen die ik op een persoonlijke manier zoveel mogelijk inzet voor mijn projecten.