BIM staat voor Building Information Model, Building Information Modelling, of Building Information Management.

Met de ervaring van circa 35 grote projecten, zoals ziekenhuizen, universiteiten en laboratoria, mogen wij ons tot de meest vooruitstrevende adviseurs van Nederland rekenen op het gebied van BIM.
Valstar Simonis is sinds 2008 actief in het 3D modelleren met Revit, en heeft zich gedurende de afgelopen jaren bekwaamd in de ‘Big-BIM’-methodiek.
Hierbij is het BIM model een centrale plek voor informatie waar architect, constructeur, opdrachtgever én Valstar Simonis integraal werken aan één bouwmodel.

De werkmethodiek is wezenlijk verschillend van een normaal ontwerpproces. BIM-modelleurs zijn zelfstandige ontwerpers die samen met de ontwerpers van de overige disciplines afspraken maken en het virtuele gebouw vormgeven. Het gaat daarbij vooral om de open en integrale manier van samenwerken. Wij hebben sinds 2010 gewerkt aan een vast team van  BIM-modelleurs die inmiddels zeer ervaren zijn in zowel het Revit-MEP pakket als IFC-uitwisselingen. We maken al jaren onze eigen families (bibliotheekonderdelen) en testen zelfs BIM-programmatuur voor fabrikanten. Onze taskforce geeft BIM-trainingen voor modelleurs, projectleiders en het projectmanagement. Hiermee is het BIMmen verankerd in alle lagen van de organisatie.

In 2013 is een student aan de Hogeschool Utrecht bij ons afgestudeerd op het gebied van modeloverdracht bij BIM-projecten. Hij heeft aan de hand van onderzoek en gesprekken met 16 landelijke installateurs een rapport geschreven waarin duidelijk verwoord staat waar wij als adviseurs aan moeten voldoen. Zodat de installateurs het BIM-model later goed kunnen gebruiken voor de uitwerking. Hiermee hebben wij een verdere stap gezet in het stimuleren van de ketensamenwerking en daarmee de basis gelegd voor het slagen van de BIM-systematiek in de bouwketen.