Na oponthoud begint bouw vorm te krijgen

Nadat de start van de bouw van Y-Towers (Overhoeks) meer dan een jaar vertraging had opgelopen als gevolg van wisseling van zowel aannemer als eigenaar, is nu dan toch de basis gelegd voor één van de meest spectaculaire en grootschalige projecten van Amsterdam. Het gebouwencomplex bestaat uit twee iconische gebouwen, gelegen langs het IJ. Pal naast het complex bevinden zich het EYE Filminstituut en A’DAM Toren.

In een van de gebouwen komt het Maritim Amsterdam: het vlaggenschip congreshotel (579 kamers) van de meermalen bekroonde Duitse hotelketen Maritim Group. In het tweede gebouw komt een woontoren (ca 290 appartementen) met een breed scala aan appartementen, inclusief ruime familieappartementen, startersappartementen en serviced apartments. Het project met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter en torens van meer dan 100m hoog, is inclusief een ruime 2-laagse parkeergarage. In het aangrenzende park komt niet alleen het groene hart van Overhoeks, maar ook een plek waar iedereen ontspanning kan vinden.

Werkzaamheden Valstar Simonis; complex en uitdagend
Valstar Simonis, betrokken vanaf het begin van het ontwerp, is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle technische installaties van zowel het congreshotel als de woontoren. De uitdaging zit vooral in de grootschaligheid en complexiteit van het totale project, zowel technisch als organisatorisch. Bij het project zijn veel internationale partners betrokken die allemaal hun eigen doelen nastreven, zodat het afstemmen van de werkzaamheden en het bewaken van de ontwerpkeuzes een belangrijk onderdeel is van de werkzaamheden. Een goede communicatie in het hele (ontwerp)proces tussen alle partijen is hierbij van cruciaal belang. Naast het volgen van een eigen koers is het belangrijk open te staan voor inbreng van alle (ontwerp)partners zodat gezamenlijk opgetrokken wordt en neuzen dezelfde kant uit (blijven) staan.

Ondanks deze complexiteit kenmerkt het ontwerp zich door een schijnbare eenvoud, de verdienste van de goede samenwerking tussen Team V, Van Rossum, DGMR en Valstar Simonis. De hoteltoren heeft heldere plattegronden met een simpele, repeterende constructie. Elke verdiepingsgang loopt aan één kant door tot de gevel waardoor er altijd daglicht en uitzicht is. Op de verdiepingen 31 en 32 komen een Skybar en restaurant. Daarboven is een technieklaag verdekt opgesteld waarin de liftmachinekamers en technische installaties opgenomen zijn.

De plint is grotendeels voorzien voor Congreshotel Maritim met daarin opgenomen 2 grote ball rooms, restaurants, conferentieruimten en een Spa Wellness.

De techniek voor de zalen is niet op het dak van het plintgebouw geplaatst maar op de verdieping tussen de zalen en het Wellness centre. Dit had als resultaat dat het volledige dak kan worden benut voor daktuinen. Eén daarvan is voor gemeenschappelijk gebruik door de bewoners van het gebouw en één is via het Wellness centre toegankelijk voor hotelgasten en ander publiek.

Ca. 2000 m2 in de plint is verhuurbaar kantooroppervlak en zal niet worden gebruikt door Maritim.

De woontoren is opgedeeld in 2 delen, de onderste 7 lagen zijn voorzien van ‘extended stay appartementen’ (logies), daarboven worden verhuurbare woningen gerealiseerd. Ook hier loopt de verdiepingsgang door tot aan de gevel waardoor er daglicht en uitzicht is. De liften zijn voorzien van bestemmingsbesturing. De woningen worden uitgevoerd met de laatste stand van de techniek. Schakelen van de verlichting is draadloos en bediening van de temperatuur of verlichting middels een app behoort tot de mogelijkheden.

Het geheel gesprinklerd gebouw wordt voorzien van warmte en koude door gebruik te maken van een energieopslagsysteem en warmtepompen in combinatie met stadsverwarming.

Planning oplevering
De gehele oplevering van het gebouw aan de opdrachtgever staat gepland voor het tweede kwartaal van 2023.

Betrokken partijen

Opdrachtgever

- Union Investment Real Estate GmbH

Samenwerkingspartners

- Development Management: Savills (overall)

- Projectmanagement: AECOM (uitvoering)

- Architect: Team V Architectuur

- Advies Constructies: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

- Advies E- en W-Installaties en Duurzaamheid: Valstar Simonis

- Bouwfysica, Duurzaamheid en Brandveiligheid: DGMR

Hoofd Aannemer

- Rizzani de Eccher

Installateur

- HOMIJ Technische Installaties

Liften

- Schindler

Beeldmateriaal: ©Team V Architectuur, artist impressions: Zwartlicht

Voor een actueel beeld van de bouw volg de voortgang via deze link; Kijkopdebouw - Y-Towers