Half november jl. opende het nieuwe nationale ziekenhuis Curaçao Medical Center, voorheen Hospital Nobo Otrabanda, officieel en feestelijk haar deuren. Het is in alle opzichten een modern ziekenhuis met state-of-the-art apparatuur in combinatie met duurzame en innovatieve oplossingen. Met dit ziekenhuis wil de overheid de gezondheidszorg op het eiland naar een hoger niveau brengen.

In 2012 is dit project via een openbare aanbesteding als Design Build en Maintain contract verworven door een consortium onder leiding van Ballast Nedam. EGM architecten en de lokale partner OeverzaaijerLyongo architecten tekenden samen voor het ontwerp. De technische installaties zijn ontworpen door Valstar Simonis. De ambitie bij de realisatie van dit nieuwe ziekenhuis is dat duurzame en innovatieve oplossingen gaan zorgen voor een betere en aangename verblijfsomgeving voor haar patiënten en medewerkers. Niet alleen voor nu maar ook met het oog op de toekomst

Het nieuwe Curaçao Medical Center, gelegen in de historische wijk Otrabanda in Willemstad, heeft een oppervlakte van ca 40.000 m2 bvo en biedt ruimte aan ruim 260 bedden. Kenmerkend voor het ontwerp is de splitsing in een gebouw ten behoeve van de hot-floor (onder andere poliklinieken, radiotherapie, OK’s) en een viertal vleugels waarin onder andere de verpleegafdelingen, haemodialyse en het restaurant zijn ondergebracht. De grote centrale hal is het verbindende element. Deze hal die dienstdoet als informele ontmoetingsplaats, is open (niet geklimatiseerd) en oost-west georiënteerd; ontworpen met de wind in de traditie van Curaçao.
Dit integrale ontwerp is zodanig tot stand gebracht dat het aan de hoge duurzaamheidsambities voldoet, tenminste LEED Gold.

 

Foto credits header en interieur: EGM Architecten