Helmond

Helmond krijgt een duurzaam en flexibel stadhuis

Gemeente Helmond wil een nieuw Huis voor de Stad realiseren waar alle kantoorfuncties, publieke functies en politieke functies onder een dak zijn gehuisvest. Op dit moment is de gemeente Helmond nog verspreid gehuisvest over vier verschillende locaties door de stad. De combinatie abcnova en Kraaijvanger Architects is eerder samen met de adviseurs Aronsohn, DGMR en Valstar Simonis geselecteerd voor het ontwerp van het Huis voor de Stad. Gezamenlijk vormen zij het Total Engineering (TE) team dat van definitiefase tot en met de ingebruikname verantwoordelijk is voor de totstandkoming van een duurzaam en flexibel stadhuis. Het pand biedt straks ruimte aan 700 FTE en zal een oppervlakte krijgen van ca 12.000 m2 bvo.

Helmond Krijgt Een Duurzaam En Flexibel Stadhuis
Helmond Krijgt Een Duurzaam En Flexibel Stadhuis

Duurzaam stadhuis

De gemeente wil een duurzaam gebouw realiseren dat inclusief, open en toegankelijk is en bijdraagt aan een economisch-vitaal Helmond. Het moet een plek worden waar alle inwoners zich thuis en verbonden voelen. Ook wil de gemeente dat het een eigentijds en flexibel gebouw wordt dat passend en verantwoord is bij een publieke organisatie. Vanuit het Coalitieakkoord ‘Helmond, Stad in beweging’ is de gemeente er veel aangelegen duurzamer wonen en werken te stimuleren. De nieuwe huisvesting sluit daarbij aan en dient de gemeente op die manier als voorbeeld. Belangrijk in het ontwerpproces is de rol en de participatie van de diverse gebruikersgroepen. Zij denken via workshops mee en geven input bij de uitwerking van het ontwerp.

Multifunctioneel en circulair

Naast het multifunctioneel gebruik van de ruimtes is flexibiliteit goed verankerd in het ontwerp. Bij een veranderende ruimtevraag kan het ontwerp van het gebouw hierop reageren. Om flexibele werkvormen zoveel mogelijk te faciliteren, is ingezet op een goede, snelle en betrouwbare WIFI. Het aantal bekabelde data-aansluitingen is tot een minimum beperkt. In het kader van circulariteit wordt een deel van het casco van het bestaande stadkantoor, maar ook veel geoogste materialen uit bestaande gebouwen, in de nieuwbouw hergebruikt.

Multifunctioneel En Circulair
Multifunctioneel En Circulair

Werkzaamheden Valstar Simonis

Door Valstar Simonis is het ontwerp van alle technische installaties verzorgd. Het gebouw wordt uitgevoerd met ca. 1.000 m2 zonnepanelen, een WKO-installatie en er wordt veel groen gebruikt in het ontwerp. Door het centrale atrium te benutten als “kanaal” voor de retourlucht, wordt op materiaalgebruik in de installaties bespaard. Tevens is dit een goed voorbeeld van optimale integratie van techniek en gebouw.

Bij de opzet van de installaties en de systeemkeuzes is rekening gehouden met het kunnen toevoegen van smart building toepassingen.

Planning ontwikkeling Huis voor de Stad Helmond

De start van de bouwwerkzaamheden zal in de tweede helft van 2021 plaatsvinden. Als alles volgens planning blijft verlopen krijgt Helmond medio 2023 een stadskantoor dat voldoet aan de hoogste eisen met betrekking tot duurzaamheid en comfort.

Beelden: Plotvis voor Kraaijvanger Architects.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Artikelen
The Flow
Artikelen

The Flow® stelt welzijn gebruiker centraal

Een entreehal met een 50 vierkante meter groot ledscreen, een fitnessruimte met een sauna en hammam, een lift met ledschermen,...
Foto Werken Bij
Artikelen

Big data en automatisering helpen kwaliteit in de bouw te verhogen

Er komen voortdurend nieuwe en betere tools om de kwaliteit van ontwerpen en ontwerpprocessen te verbeteren....
Foto Header Dnb Duurzaam Circulair
Artikelen

Sterk bouwteam werkt aan renovatie De Nederlandsche Bank

Wat lange tijd het best beveiligde gebouw van Amsterdam was, wordt straks een plek waar een toevallige passant van harte...