Hogeschool Rotterdam Aanzicht

Hogeschool Rotterdam

Doelstelling van dit project

Een duurzaam schoolgebouw dat bovendien energieneutraal, flexibel en circulair is. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, wordt dit straks het levendige hart van de campus. In het ontwerp staan de thema’s ‘openheid’ en ‘verbinding’ centraal.

Rotterdam
Hogeschool Rotterdam Business School
Paul de Ruiter Architects
35.000 m2

Een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving

Na een Europese aanbestedingsprocedure heeft Valstar Simonis, samen met DGMR, de opdracht verworven voor het onderdeel ‘Adviseur Installaties, bouwfysica en brandveiligheid’. Paul de Ruiter Architects is geselecteerd voor het architectonisch ontwerp. Het betreft een prachtig nieuw gebouw op de locatie Kralingse Zoom, grenzend aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Opdrachtgever is de Hogeschool Rotterdam Business School.

In het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw worden alle economische en bedrijfskundige opleidingen van de Hogeschool Rotterdam ondergebracht. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m2 groot is en waar ruim 10.000 studenten kunnen genieten van een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving. Als intensieve gebruikers van het toekomstige gebouw konden deze studenten meedenken over hoe hun nieuwe school eruit moest komen te zien; in workshops konden studenten van de hogeschool hun visie op de ideale onderwijsomgeving toelichten.

Naar verwachting zal het nieuwe gebouw in 2023 klaar zijn om in gebruik te worden genomen door de studenten.

Duurzaam en gezond

Het complex wordt ontworpen op minimaal het Breeam Excellent duurzaamheid niveau, waarbij het doel is om een gezond binnenklimaat te creëren op een zeer energiezuinige wijze; zo wordt er driedubbel glas toegepast. Er is ook veel aandacht voor ruim voldoende verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed geregelde temperatuurcondities die regelmatig worden gemonitord. Daglicht kan via het atriumdak en de glazen gevel gecontroleerd binnenvallen. Op het dak van de vijfde verdieping ligt een groen dak met beplanting voor vogels en vlinders. Lees meer over duurzame leeromgevingen in dit artikel.

 

Foto’s / Beelden: Paul de Ruiter Architects / Valstar Simonis

HET PROJECT IN BEELD