De gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer staat een grootschalige renovatie te wachten. Vanaf 2020 wordt Het Binnenhof, gedurende een periode van 5,5 jaar, in een keer geheel gerenoveerd. Alle Kamerleden, de minister-president en zijn staf, bestuurders en ambtenaren krijgen daarom tijdelijk een andere werkplek.

Voor deze periode is er door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gezocht naar een geschikt onderkomen voor de Tweede Kamer en al haar gebruikers en bezoekers. Dit is gevonden in het voormalige gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag.

Dit gebouw is voor een groot deel geschikt voor de gevraagde functies. Echter ontbreekt in dit gebouw een publieksentree om het grote aantal mensen dat de Tweede Kamer jaarlijks bezoekt, goed en veilig te kunnen ontvangen. Aan de vijverzijde van het gebouw is de nieuwe entree ontworpen door ZECC architecten, die door Valstar Simonis wordt voorzien van de benodigde technische installaties. Naast de klimaatinstallaties en de verlichting is ook de roltrap, die de bezoekers naar de tribune van de Plenaire Zaal voert, door Valstar Simonis in het ontwerp meegenomen.

In het kader van duurzaamheid zijn de installaties voor de publieksentree maar ook voor alle andere aanpassingen in de rest van het gebouw, energiezuinig, efficiënt en duurzaam ontworpen en worden zoveel mogelijk circulair aangekocht.

Het volledige gebouw wordt in het zomerreces van 2020 opgeleverd aan de gebruiker, die na het reces gebruik kan gaan maken van het tijdelijke onderkomen.

Beeld:
© Rijksvastgoedbedrijf/Zecc Architecten