Universiteit Wageningen Orion 198 Header 2

Raamovereenkomst maakt snel schakelen mogelijk

“De WUR heeft veel vastgoed en heel veel vastgoedgerelateerde projecten. We hebben nu – los van het onderhoud – zo’n 180 projecten lopen en daar zijn 22 projectmanagers en technisch gebouwbeheerders bij betrokken. Dan is het enorm waardevol dat we samenwerken met een adviesbureau dat ons goed kent. Valstar Simonis komt hier al jaren over de vloer en begrijpt onze organisatie en onze dynamiek.” Aan het woord is Eric Steinebach, hoofd Bouw & Huisvestingsmanagement van de WUR. Met hem praten we over de raamovereenkomst tussen de WUR en Valstar Simonis, die op 1 mei 2019 van kracht werd.

Wageningen University & Research (WUR) is een samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. De universiteit staat bekend als toonaangevende én meest duurzame universiteit ter wereld. De universiteit van Wageningen is ten opzichte van andere universiteiten in Nederland relatief klein; de researchtak daarentegen omvangrijk.

Eric Steinebach En Christiaan De Vos
Eric Steinebach En Christiaan De Vos

‘Minicompetitie’

“Met een vloeroppervlakte van 650.000 m2 bvo behoren wij tot de onderwijsinstellingen met het meeste vastgoed van Nederland”, vertelt Eric. “Veel van dat vastgoed wordt gebruikt voor research en die tak is altijd in beweging. Dat betekent dat we onze onderzoeksruimtes steeds opnieuw moeten inrichten: een andere indeling, andere klimaateisen, andere verlichting, andere apparatuur… noem maar op.” Omdat de WUR zoveel vastgoed en vastgoedprojecten heeft, zou het lastig en tijdrovend zijn om voor iedere adviesopdracht een aanbesteding te doen. Daarom is er in 2019 – na een Europese aanbesteding – een raamovereenkomst gesloten met twee adviesbureaus: Valstar Simonis en Royal HaskoningDHV. “We hebben bewust gekozen voor twee partijen. Dat heeft als voordeel dat we daarmee een bredere basis qua kennis realiseren. Bovendien kunnen we nu af en toe een ‘minicompetitie’ organiseren en de voor die opdracht beste aanbieder selecteren.”

Half woord genoeg

Christiaan de Vos, adviseur en vestigingsdirecteur Apeldoorn, is namens Valstar Simonis het centrale aanspreekpunt voor de WUR en hij vertelt dat er veel verschillende adviesvragen gesteld worden. “Omdat wij al lang en zo vaak voor deze opdrachtgever werken, kunnen we altijd snel schakelen. Vaak hebben we aan een half woord genoeg. We kennen de organisatie goed en begrijpen dat we de ene keer wat langer op goedkeuring moeten wachten en de andere keer juist direct in actie moeten komen. Die dynamiek maakt het bovendien boeiend en het is goed om te zien dat onze adviezen echt van toegevoegde waarde zijn.”

Gasloos in 2025

De WUR is de meest duurzame universiteit ter wereld en Eric benadrukt dat hij dat graag zo wil houden. “Onze ambities zijn groot. We willen dat onze campus in 2025 gasloos is. Het mooie van deze organisatie is dat we eerst een doel stellen en vervolgens kijken hoe we dat op de economisch meest verantwoorde manier kunnen realiseren. Dat betekent dat we soms investeringen doen die we niet terugverdienen, maar wel bijdragen aan onze duurzaamheidsambitie.” Christiaan vertelt dat Valstar Simonis voor dit uitdagende doel geïnventariseerd heeft welke gebouwen op welke manier van het gas af kunnen. “Er is een WKO-ring aangelegd en de komende vijf jaar gaat de WUR alle gebouwen voorzien van warmtepompen. Helemaal gasloos wordt voorlopig overigens lastig: onderzoekers gebruiken in de laboratoria gasbranders en daarvoor is nog geen goed alternatief. 100% gasloos lukt dus niet; we streven naar 95%.’’

Klanttevredenheid

De overgang naar een gasloze campus is slechts één van de vele projecten waarmee Christiaan en zijn collega’s bezig zijn. De WUR zet ook in op gezonde gebouwen en dus krijgen onderwerpen als ventilatie, verlichting en een legionellaveilige watervoorziening veel aandacht. Eric: “Het post-coronatijdperk vraagt om andere, flexibele kantoorconcepten. Ook daarbij hebben we onze adviesbureaus weer hard nodig.” Eric en Christiaan laten weten tevreden te zijn over de huidige samenwerking. Ze zijn allebei blij met de korte lijntjes en het wederzijdse begrip en vertrouwen. Eric vult aan: “Ik heb zelf bij Valstar Simonis gewerkt en weet uit die tijd dat klanttevredenheid hoog in het vaandel staat. Ik zit nu aan de andere kant en ervaar dat ook op die manier. We doen het echt samen en dan kom je het verst.”


Dit artikel verscheen eerder in Valstar Visie, nr. 13. Lees de hele Valstar Visie
hier.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Artikelen
The Flow
Artikelen

The Flow® stelt welzijn gebruiker centraal

Een entreehal met een 50 vierkante meter groot ledscreen, een fitnessruimte met een sauna en hammam, een lift met ledschermen,...
Foto Werken Bij
Artikelen

Big data en automatisering helpen kwaliteit in de bouw te verhogen

Er komen voortdurend nieuwe en betere tools om de kwaliteit van ontwerpen en ontwerpprocessen te verbeteren....
Foto Header Dnb Duurzaam Circulair
Artikelen

Sterk bouwteam werkt aan renovatie De Nederlandsche Bank

Wat lange tijd het best beveiligde gebouw van Amsterdam was, wordt straks een plek waar een toevallige passant van harte...