Algemeen

Het Onderwijscentrum Noordwestcluster (OWC) bestaat uit een nieuw gebouw van 15.000 m2 bvo in combinatie met herinrichting van het bestaande Minnaertgebouw (3.000 m2 renovatie). In het nieuwe Onderwijscentrum komen practicumruimten, studielandschappen, onderwijsruimten, kantoren en horeca. De nieuwbouw bestaat uit twee onderdelen; een "toren" met bovenin practicumruimten en onderin studielandschappen en algemene voorzieningen. Hier sluit de toren aan op het andere nieuwe bouwdeel, de "loop", die de nieuwe toren verbindt met het Buys Ballotgebouw en het Minnaertgebouw. Het gebouw is voor de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Biomedische Wetenschappen van de faculteit Geneeskunde. OWC_P

Installaties, Flexibiliteit & Duurzaamheid

Het gebouw krijgt een groot aantal practicumzalen en die hebben veel installaties nodig. Voor warmte en koeling maken wij gebruik van betonarchivering, aan- en afvoer van warmte via de constructie. Dat vraagt om een geïntegreerde aanpak van het ontwerp. Alles zit ingebouwd in het vloerpakket. Alle partners binnen dit project werken integraal samen in een virtueel driedimensionaal gebouwmodel. Het werken in BIM/Revit heeft grote voordelen. De integratie van ontwerp en engineering is beter en gedetailleerder. Alle lagen van het gebouwmodel zijn te zien en dat geeft inzicht. Door BIM kon het ontwerpteam tot innovatieve oplossingen komen, zoals de geïntegreerde vloer en de mogelijkheden om de practicumzalen in de toekomst te kunnen veranderen. OWC-BIM-low

Duurzaamheid is een speerpunt in het ontwerp. De transparante gevel is op een doordachte manier voorzien van buitenzonwering, waardoor een optimale balans wordt bereikt tussen daglichttoetreding en energiehuishouding. Samen met andere maatregelen zoals zonnepanelen en doordacht materiaalgebruik zal dit (laboratorium)gebouw uiteindelijk in aanmerking komen voor een BREEAM "very good"- certificering.