SPOT maakt onderdeel uit van een groter gebiedsontwikkeling voor het Amstel III-gebied. Het gebied transformeert van een kantorenpark tot een gemengd gebied gericht op wonen, voorzieningen en werken. Naast wonen, komen er pop-up- en conceptstores, stijlvolle boetiekjes, creatieve werkruimten, kleine ambachtsplekken, scholen, cafés en restaurants en veel sportmogelijkheden. In de vormgeving van de openbare ruimte is veel aandacht voor sport en beweging. Denk aan groene lanen, voorrang voor de fietser en aangename verblijfsplekken aan het water.

  

De parkeergarage onder Kavel X en Y heeft een oppervlakte van circa 15.000 m2bvo en is verdeeld over twee lagen en die onder Kavel Z is éénlaags en heeft een oppervlakte van circa 3.000 m2bvo.

De commerciële ruimten worden casco opgeleverd. De appartementen worden voorzien van vloerverwarming/-koeling (met individuele regeling per verblijfsruimte en badkamer) en gebalanceerde mechanische ventilatie. De warmte en koude wordt aangeleverd door een centrale installatie met warmtepompen in combinatie met een energie-opslagsysteem met aquifers voor de gehele ontwikkeling en stadsverwarming. Voor ventilatie worden in appartement volumeregelaars geplaatst en centraal per gebouw één of meerdere luchtbehandelingskasten met hoog rendement (>85%) warmteterugwinning. Qua sanitaire en elektrotechnische installaties is voorzien in traditionele installaties, maar wel met een afwerkingsniveau afgestemd op de toekomstige bewoners.

De kantoorruimten in de diverse gebouwen worden voorzien van marktconforme technische installaties bestaande inductie-eenheden voor de klimatisering en een combinatie van wandgoten en energiezuilen voor het aanbrengen van de werkplekvoorzieningen (230 V en data).

Ook wordt voorzien in een collectieve watervoorziening inclusief pompen voor de sprinklerinstallatie en de natte blusleidingen.