Algemeen

Het bestuurscentrum van de Rabobank in Utrecht bestaat uit twee kantoortorens van ca. 105 meter hoog met een totaal vloeroppervlak van 56.800 m2  BVO en de renovatie van gebouw UC18. De torens van de nieuwbouw zijn verbonden door „identity floors” en vloeren met aan beide zijden vides waarin onder andere vergaderplekken gesitueerd zijn. Op de begane grond aan op de bestaande bebouwing middels een groot “Plaza” waarin ontmoetings- en restauratiefuncties zijn gekomen (totaal 6.000 m2 BVO).

Rabobank-avond-low

Dit project is een van de meest energiezuinige gebouwen van Nederland. Door de integratie van bouwkundig- en installatietechnisch ontwerp is er een optimale balans tussen materialen, gebouwgebruik, energiezuinigheid en comfort. De EPC score ligt 34% onder de geldende eis en de Greencalc+ score is van 229 (MIG) en 1.116 (MIB).

Installaties, flexibiliteit & duurzaamheid

Gezondheid en Welzijn
Het gebruikte installatieconcept zorgt voor een zeer aangenaam binnenklimaat.
Dit uit zich in een klimaatklasse A volgens NPR–CR 1752. Het gebruik van een transparante gevel met tweede huidfaçade geeft de gebruiker vrij uitzicht en optimale daglichttoetreding. De tweede huidfaçade zorgt ook voor de afvoer van kleine stofdeeltjes en biedt ruimte aan een automatische gevelwasinstallatie. De toepassing van klimaatplafonds zorgt door middel van het afgeven van stralingsenergie voor een comfortabele en energiezuinige verwarming en koeling van het gebouw.

Energie
De energievoorziening is uitgerust met centrale warmtepompen en een energieopslagsysteem in de bodem voor koude en warmte. Dit reeds energiezuinige concept wordt geoptimaliseerd door het gebruik van lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling. Het gebruik van vrije koeling zorgt voor extra koelefficiëntie en energiebesparing. Warmtewielen zorgen voor efficiënte energie- en vochtterugwinning uit de ventilatielucht. Op elektrisch gebied zijn er veel maatregelen genomen om zowel het geïnstalleerd vermogen als het verbruik te beperken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: toepassing hoogfrequente TL-5 verlichting, veeg- en daglichtschakelingen, toerenregelingen op motoren en hoog rendement transformatoren. Naast het gebruik van groene stroom wordt een deel van de elektriciteit opgewekt met PV cellen.

Materialisatie/ onderhoud
De gehele installatie is door zijn flexibiliteit en toegankelijkheid ontworpen voor makkelijke service en onderhoud. Geavanceerde monitoring van de energiestromen geeft in het gebruik en onderhoud de noodzakelijke informatie over de werking van de geïnstalleerde systemen. Alleen hoog kwalitatieve en duurzame installatieonderdelen zijn voorgeschreven, waaronder het gebruik van halogeen vrije bekabeling.

Functionaliteit/ flexibiliteit
Zowel bouwkundig als installatietechnisch is veel aandacht besteed aan maximale flexibiliteit en functionaliteit voor de gebruikers. De kantoorruimtes zijn volgens een “Veldhoen + Company” werkplekconcept opgezet. Het installatieconcept sluit hier op aan door: toepassing van installatievloeren met data en krachtdistributie, klimaatplafonds voor verwarming/ koeling, verlichting- en luchtinstallaties regelbaar op een 1,8 meter gevelstramien. Hierdoor is het gebouw zonder ingrijpende wijzigingen in de installatie voor diverse indelingen en functies geschikt.

Rabobank-binnen-low

Ecologie/ water/ mobiliteit
De armaturen in de sanitaire voorzieningen, zijn waterbesparend uitgevoerd. Het dak van de laagbouw wordt “groen” uitgevoerd, dit zorgt tevens voor een lagere koellast. De toepassing van Twin-liften in de hoogbouw zorgt een optimale gebruik van het beschikbare vloeroppervlak doordat er twee liften in één schacht lopen, waardoor er minder schachten nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid bewegingen. De middenspanningsverdeling is vacuüm uitgevoerd (SF-6), waardoor bij calamiteit geen schadelijke stoffen vrij komen.