Algemeen

Het Museon (het Museum voor Onderwijs) is een duurzaam en multifunctioneel themagebouw met een grote diversiteit aan functies. Naast de expositieruimten bevat het gebouw onder meer een multifunctioneel auditorium (280 plaatsen, als theater), restaurant, werkplaatsen, preparatie ruimten, bibliotheek, werkgroepruimten, kantoren en depots (ca. 4.000 m2).

Museon-Groen-haventje-low

Installaties, flexibiliteit & duurzaamheid

Na een quickscan o.a. NEN 3140 en een uitgebreide voorbereiding zijn de klimaatinstallaties van het Museon vervangen en gerenoveerd. Het karakteristieke ontwerp van Wim Quist bleek geschikt voor de moderne nieuwe installaties. Er waren geen noemenswaardige verbouwingen nodig. Door een uitgekiende werkwijze en het toepassen van onder andere een tijdelijke luchtbehandelingkast was het niet nodig dat het Museon de deuren moest sluiten. De volledige luchtbehandeling, CV, en koelinstallatie zijn vervangen en gerenoveerd. In de depots onder het Museon is een volledig nieuwe klimaatinstallatie aangebracht, terwijl de collectie hier achterbleef. Hiervoor zijn twee ondergrondse kelderruimten buiten het gebouw gerealiseerd.

Veel aandacht is besteed aan energiebesparing en onderhoudbaarheid. De kwaliteit van het binnenklimaat is hoog. De depots voldoen aan de klimaatklasse AA volgens de ASHRAE. De lucht wordt hier gefilterd conform het deltaplan voor cultuurbehoud.

Museon-Bergstenen-low-