Algemeen

Bij het Haaglanden Medisch Centrum ziin wij al sinds de jaren negentig bij diverse projecten op diverse locaties betrokken.

Aan de start van de bouw van het beddenhuis voor Antoniushove zijn jaren van voorbereiding vooraf gegaan. Het nieuwe beddenhuis verrijst op de plek waar eerst parkeerplaatsen en tramhalte waren, voor het bestaande gebouw van HMC Antoniushove. Op de begane grond komen de centrale hal, bloedafname, apotheek, huisartsenpraktijk en restaurant. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de verpleegafdelingen. Deze bestaan voor het merendeel uit ruim opgezette eenpersoonskamers met eigen badkamers. Op de eerste verdieping komt ook een binnentuin. De entree komt in de verbinding tussen het nieuwe en het huidige gebouw, dat dertien verdiepingen telt. De poliklinieken blijven in het bestaande pand. Ook zijn wij betrokken bij de nieuwbouw van RC-West, het oncologisch behandelcentrum.

Daarnaast zijn we betrokken bij het aanpassen van de infrastructuur voor de elektrische energievoorziening. Dit betreft het implementeren van een eigen 10kV-ring met transformatoren op strategische locaties, een nieuwe opzet van de noodstroomopwekking en distributie. Onderdeel daarvan is het loskoppelen van de hoogbouw van de bestaande laagspanningsinstallatie en voorzien van een eigen 10kV transformator en laagspanningsruimte. In het kader van de duurzaamheid wordt een energiemonitoringssysteem geimplementeerd.

Als gevolg van de nieuwbouw en het uitbreiden van de bestaande installaties is er voor gekozen om de bestaande brandmeldinstallaties te upgraden.

Antoniushove-low

Installaties, flexibiliteit & duurzaamheid

De klimaatinstallaties zijn zodanig ontworpen dat deze in de toekomst kunnen worden aangesloten op de nieuwe duurzame installaties voor de opwekking van warmte en koude, in plaats van op de huidige stoomketels en luchtgekoelde compressiekoelmachines voor het gehele complex.

Voor de klimatisering van de bedkamers is gekozen voor gebalanceerde mechanische ventilatie in combinatie met vloerverwarming en een stralingsplafond, ter plaatse van de positie van het bed, voor verwarming en koeling. De bijbehorende badkamers zijn voorzien van wandverwaming in plaats van een radiator. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar reduceert ook de schoonmaakkosten en de kans op letsel.

De centrale hal, tussen de nieuw- en bestaande bouw, wordt voorzien van vloerverwarming en –koeling om een aangenaam binnenklimaat realiseren.

De klimaat- en sanitaire installaties voor de bedkamers zijn zoveel mogelijk gestandaardiseerd om de prefab mogelijk te maken. Een andere besparing in materiaal is het toepassen van één inbouw mengkraan met een uitloop boven de wastafel en een andere uitloop voor de douche in de badkamer bij de bedkamer.