Algemeen

In Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde verzorgt RCWEST radiotherapie voor patiënten uit de Haagse regio. De bestaande apparaten voor bestraling, zogenoemde versnellers, zijn binnenkort aan vervanging toe. Deze nieuwe versnellers worden niet gebouwd bij HMC Westeinde maar in een nieuw radiotherapiecentrum bij HMC Antoniushove. Hier kunnen we de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van bestraling blijven toepassen. De bunkers worden boven de grond gebouwd, waardoor patiënten tijdens hun bezoek daglicht zien, en de tuin van HMC Antoniushove.

MCH Radiotherapie

Onlangs hebben HMC-Bronovo en het LUMC het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag opgericht, waarin zij intensief samenwerken. Vanuit het LUMC in Leiden en vanuit HMC Antoniushove in Leidschendam werkt voor elke kankersoort één gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen aan de beste behandeling voor iedere patiënt. Patiënten beslissen mee over hun eigen behandeling en worden actief betrokken bij klinisch wetenschappelijk onderzoek. Zo bieden beide ziekenhuizen excellente zorg dichtbij de patiënt. Door het radiotherapiecentrum te verbinden aan HMC Antoniushove, kunnen patiënten bestraald worden op dezelfde plek als waar hun overige behandelingen plaats vinden. Goed voor snel overleg tussen specialisten en makkelijker voor de patiënt.

Daarnaast is er de noodzaak van vervanging van enkele van de bestaande bestralingsapparaten (lineaire versnellers) welke nu zijn gesitueerd in het HMC op locatie Westeinde.

De nieuwbouw vervult de wens om patiënten en personeel een omgeving te geven waarin daglicht en uitzicht aanwezig zijn. De nieuwbouw van het project RCwest bevindt zich aan de noordoost zijde van het HMC, locatie Antoniushove. Het omvat een gebouw van 3 bouwlagen van circa 30 meter breed en 70 meter lang. De nieuwbouw zal plaatsvinden op de locatie van het voormalig zusterhuis.

De nieuwbouw is opgebouwd uit vijf doosvormige betonnen volumes waar een vloer overheen golft. De gevel tussen de doosvormige volumes en de vloeren is een structureel beglaasde vliesgevel.

De hoofdingang is gesitueerd aan de Gruttolaan. Bij de hoofdingang liggen de ontvangstfuncties en de poliklinische spreekkamers. Verder in het gebouw komt men in het behandelgebied.

Het gebouw heeft zes bestralingsruimten voor lineaire versnellers en één ruimte voor brachytherapie. Deze (gesloten) ruimten, bunkers, op de begane grond zijn zo gesitueerd dat licht goed in het gebouw kan doordringen. De bunkers dienen tevens als draagstructuur voor de bovenliggende vloeren. Rondom de bestralingsruimten liggen de functies welke een directe relatie hebben met het bestralingsproces.

De verdiepingen zijn bestemd voor het personeel. Op de eerste verdieping liggen de functies die het meest gerelateerd zijn aan het proces. Dit zijn onder andere de planning, garderobe, overleg- en koffieruimte, de werkplaats en enkele kantoren. De tweede verdieping bestaat geheel uit kantoorruimten welke in een open structuur langs de gevel verdeeld liggen.

Installaties, Flexibiliteit en Duurzaamheid

De klimaatinstallaties zijn zodanig ontworpen dat deze in de toekomst kunnen worden aangesloten op de nieuwe duurzame installaties voor de opwekking van warmte en koude, in plaats van op de huidige stoomketels en luchtgekoelde compressiekoelmachines voor het gehele complex.

Voor de klimatisering is gekozen voor gebalanceerde mechanische ventilatie met luchtnakoelers en verwarmers voor de behandelruimten, stralingsplafonds voor de kantoor, spreek en overlegruimten en vloerverwarming voor de wachtruimten.

De verlichting in het ‘publieke’ deel van dit gebouw, de begane grond, is afgestemd op de functie en is om deze reden niet alleen sober en doelmatig, maar ook huiselijk.

De verlichting op de 1e en 2e verdieping is sober en doelmatig en voorzien van een schakeling op basis van afwezigheid voor de ruimten grenzend aan een buitengevel en op basis aanwezigheid voor de inpandige ruimten.

Klik hier voor een nieuwsitem over de opening van het Radiotherapiecentrum van TV West.