Algemeen

Het onderwijsgebouw bestaat uit negen bouwlagen en biedt ruimte aan studenten, huisartsen, specialisten en anderen. Op de begane grond is een ruime entree geprojecteerd met een anatomisch museum. Vanaf deze begane grond is toegang tot een collegezaal met circa vierhonderd zitplaatsen. De bovenliggende bouwlagen zijn voorzien van congresruimten, theorielokalen, kantoren, enzovoort. Dit wordt gecompleteerd met een fitnessruimte op bouwlaag zeven.

Het onderwijsgebouw kent een variëteit aan functies: onderwijsruimten, auditorium, museum, kantoren en horeca. Markant aspect is de integraal ontworpen 2e huid-façade, waarbinnen zich ook de glazenwasinstallatie beweegt.

LUMC-onderwijs-low

Installaties, flexibiliteit & duurzaamheid

Op niveau –1 is een energiecentrale voor de levering van energie in de vorm van koude, warmte, stoom en elektrische energie voorzien. De energiecentrale zal het onderwijsgebouw, het naastgelegen onderzoeksgebouw en eventuele toekomstige gebouwen voorzien van energie. Ook op bouwlaag 7 en het dak worden ten behoeve van deze energiecentrale technische installaties opgesteld. Voor de in bedrijf name van het onderzoeksgebouw was de energiecentrale van groot belang. Een complicerende factor was dat het onderwijsgebouw later werd opgeleverd dan het Onderzoeksgebouw.

Voor het onderwijsgebouw is voor een installatie-opzet gekozen met een innovatief en duurzaam karakter. Gekozen is voor de zogenaamde betonkernactivering. Gedurende de nachtperiode wordt energie opgeslagen in de gebouwmassa waarmee overdag hoge lasten kunnen worden gecompenseerd zonder dat hiervoor dure koelenergie hoeft te worden opgewekt. Om de betonplafonds optimaal hun koelend effect te geven, is afgezien van verlaagde plafonds. Een gedeelte van het plafond is bedekt met akoestische platen om geluidsoverlast te beperken. Lichtarmaturen zijn aan pendels opgehangen en de (grote hoeveelheden) benodigde verse lucht wordt door middel van flexibele geperforeerde slangen ingebracht op lage snelheden.