Algemeen

Als middelpunt van de revitalisering van de jaren ‘60 wijk “De Prinsenhof” is een nieuwe brede school “De Waterlelie” van 4.300 m2 gerealiseerd. In de nieuwe school zijn twee basisscholen, een kinderdagverblijf met buitenschoolse opvang, een wijkcentrum, een gezondheidscentrum en een sporthal ondergebracht. De school drijft als een waterlelie in een waterpartij. Via een brug kom je uit op het dak van de school, dat tevens dienst doet als speelplein. De sportzaal is verdiept aangelegd. Vanuit de gangen van de school is er zicht op de sporthal.

Waterlelie-buiten-low

Installaties, flexibiliteit & duurzaamheid

Valstar Simonis is gevraagd om een slimme installatietechnische oplossing met een duurzaam karakter voor een gezonde binnenomgeving te ontwikkelen. Natuurlijk vormen het ontwerp van de architect, de wensen van de opdrachtgever voor het gebruik (bij oplevering en in de toekomst) en wettelijke eisen de basis.
Van daaruit zijn er plannen voor ventilatie, verwarming, koeling, verlichting en beveiliging uitgedacht en keuzes gemaakt voor installaties. Slim gebruikmaken van bouwkundige en technische mogelijkheden begint hier. De architect, constructeur en installatieadviseur werken samen naar een zo optimaal mogelijk resultaat. Dit alles binnen het beperkte budget dat hiervoor beschikbaar is.

Waterlelie-klas-low

Slimme schacht 
Bij “De Waterlelie” wordt hemelwater bijvoorbeeld direct afgevoerd in de waterpartij. Het gebouw is zo ontworpen dat de EPC 15% lager is dan de geldende norm. Het is relatief diep, met weinig gevelruimte. Installaties zijn daarom centraal ondergebracht onder een “flap” op het dak. Door een slimme schacht kan gebruik worden gemaakt van korte kanalen naar de installaties. De glazen pui zorgt voor veel natuurlijke lichtinval. Maar bij een zonnige dag veroorzaakt het ook extra warmte. Daarom is in de transparante pui bewust gekozen voor HR++ glas met zodanige eigenschappen dat maar 25% van de zonnewarmte wordt doorgelaten. Normaal is de doorlaatbaarheid 50 tot 70%. Verder wordt de intensiteit van de lichtinval aangevuld met automatisch gedimde verlichting, voorzien van goede spiegels. En slim gebruik en duurzaamheid is ook terug te vinden in de regeling van het binnenklimaat. Er wordt gebruik gemaakt van gecontroleerde ventilatie met hoogrendement warmteterugwinning door middel van een dubbel warmtewiel in de centrale luchtbehandelingskasten op het dak. Hierdoor is geen verwarming van de ventilatielucht meer nodig en zal geen overschrijding van CO2 plaatsvinden.