“Goede projecten maak je samen”

Direct na mijn opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam in 1997 ben ik begonnen met advieswerkzaamheden in de installatietechniek. Vanaf 2000 doe ik dat met veel plezier bij Valstar Simonis. In dit dynamische bedrijf en het technisch vakgebied komen veel uitdagende facetten aan bod. Daarnaast is techniek altijd in beweging, dus ontwikkelen en bijblijven is belangrijk. Dat geldt ook op het persoonlijk vlak. Begonnen als werktuigkundig technicus en doorgegroeid naar projectleider vervul ik nu de rol van adviseur en draag mijn steentje bij aan het beleid van de organisatie in het managementteam.

Een niet weg te denken element in de installatietechniek tegenwoordig is BIM. In 2008 werd het duidelijk dat investeren in BIM voor de installaties noodzakelijk was om een serieuze marktspeler te blijven. We hebben ons georiënteerd op de beschikbare softwarepakketten en hebben Revit aangeschaft. In 2009 begonnen we met een select groepje met het in een virtuele 3D omgeving projecteren van installaties. De software was toen nog erg in een beginfase en niet alles dat wij nodig hadden was beschikbaar. Wij hebben zelf een bibliotheek voor de componenten opgesteld en slimme en praktische toepassingen ontwikkeld. Vandaag de dag is de toepassing van BIM niet meer weg te denken. Het geeft een trots gevoel hier vanaf het begin mee bezig geweest te mogen zijn en nog steeds onderdeel van de BIM-kerngroep te zijn.

De projecten waaraan ik gewerkt heb zijn zeer divers. Van nieuwbouw tot monumentale renovatie, van klein tot groot en complex. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de uitvoering van de nieuwbouw van het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort. Ik heb het ontwerp van de technische installaties geleid en begeleid de realisatie. Daarnaast ronden we binnenkort het installatiebestek voor de renovatie van de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam af dat daarna in aanbesteding en uitvoering gaat. Voorwaarde voor een succesvol project is een goede samenwerking. Dit geldt voor zowel met collega’s als de mensen van het ontwerpteam en de uitvoerende partijen. Vertrouwen en openheid zijn hiervoor cruciale bouwstenen die ik op een persoonlijke manier zoveel mogelijk inzet voor mijn projecten.