Op donderdag 30 augustus zijn op de campus van de TU Delft de deuren van het universiteitsgebouw Pulse officieel geopend. Het gebouw mag zich het meest duurzame gebouw op de campus noemen. Pulse maakt samen met de aula en de universiteits-bibliotheek onderdeel uit van de ’Learning Environment’. Het ontwerp is in nauwe samenwerking met de gebruikers tot stand gekomen teneinde zo optimaal mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften en wensen van studenten en docenten.

Het gebouw is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten en het ontwerp voorziet in extra innovatieve onderwijsruimten en studieplekken voor de universiteit. Het gebouw omvat veertien zalen, gangen met heel veel glas en biedt ruimte aan 1300 onderwijs- en zelfstudieplekken.

Het gebouw vormt een belangrijk kruispunt in de bewegingen van mensen over de campus. Bezoekers worden geleid langs een foodcourt, terras, studieplekken en transparante studiezalen om te eindigen in de hal ‘Square’. Dit is een grote, open en multifunctionele ruimte voor lezingen, colleges en debatten, voorzien van een speels vormgegeven trappartij.

Eerste energieneutrale gebouw op de campus
Pulse is het allereerste gebouw op de universiteitscampus dat energieneutraal is. Het energieneutrale gebouw dankt zijn zeer gunstige energielabel (A++++) onder andere aan de oriëntatieafhankelijk ontworpen gebouwschil. Bijzonder is verder de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct aangesloten zijn op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Met dit unieke gelijkstroomnet heeft Valstar Simonis een eervolle 2e plaats behaald bij de prestigieuze ingenieursprijs De Vernufteling.

Het binnenklimaat wordt geregeld door klimaatvloeren en -plafonds, in combinatie met warmtekoudeopslag in de bodem en CO2-gestuurde ventilatie.

Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Royal HaskoningDHV (constructie & projectmanagement), Valstar Simonis (technische installaties) en DGMR (bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid). De combinatie Hurks (aannemer) en Kuijpers (installateur) heeft het gebouw gerealiseerd.