Medio november vond de TVVL Techniekdag 2019 plaats. Het was een inspirerende dag en stond bol van kennisdeling en nieuwe ontmoetingen. Tijdens deze dag werd ook, als onderdeel van het thema kennisdeling, het praktische stappenmodel ‘de circulariteitsschijf’ voor het ontwerpen van circulaire gebouwinstallaties gelanceerd. Samen met Esther Gerritsen (Haskoning DHV) blikte Theo de Boer (Valstar Simonis) tijdens een presentatie terug naar hoe deze ontwerptool in drie boeiende ontwikkelsessies is ontstaan.

Tijdens deze eerdere sessies kwamen termen als 3R-ontwerpstrategie (Rethink, Reuse en Recycle) en aspecten als herindeelbaarheid, aanpasbaarheid, losmaakbaarheid en herkomst uitgebreid aan bod.

Ook gaven Theo de Boer en Esther Gerritsen aan hoe de ontwerpstrategie toegepast kan worden en gaven zij een doorkijkje naar de verdere ontwikkeling. Uiteraard is het van essentieel belang dat de kennis verder verspreid wordt binnen de TVVL community (en daarbuiten!) en zij gaven hiervan wat praktische voorbeelden. Zoals het organiseren van digitale bijeenkomsten en het posten van tips & tricks.

Voorafgaand aan de presentatie van keynote spreker Thomas Rau (ondernemer, architect, innovator), ontving hij uit handen van Esther, de innovatieve ‘circulariteitsschijf’ ontwerptool.

Valstar Simonis vindt het ontzettend belangrijk om onze samenleving duurzamer te maken. Dagelijks werken wij aan comfortabele, flexibele gebouwen die onze leefomgeving niet belasten. Deze circulariteitsschijf biedt hierin zeker een waardevolle bijdrage.