Na de renovatie is het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. Na oplevering van het gebouw kreeg het de hoogste BREEAM-score ooit voor dit type gebouwen (96,01%). BREEAM is de meest gebruikte methode voor het meten van de duurzaamheid van gebouwen, die wereldwijd al is toegepast op 250.000 gebouwen. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres 2019 heeft de TU Eindhoven het officiële oplevertcertificaat 'BREEAM Outstanding' uitgereikt gekregen. Het universiteitsgebouw is met de mooie eindscore:

#7 duurzaamste gebouw wereldwijd
#3 meest duurzame gebouw van Nederland
#1 duurzaamste onderwijsgebouw wereldwijd

Het buitengewoon duurzame renovatieontwerp is gemaakt door Total Engineer Team RSVP. Team RSVP is een integraal en multidisciplinair ontwerpteam bestaande uit Team V (architect), Van Rossum (constructeur), Valstar Simonis (installatie-advies) en Peutz (bouwfysica en duurzaamheid). De duurzaamheidsexperts van Team RSVP hebben tijdens het ontwerp nauw samengewerkt met onderzoekers van de TU/e, zodat het Hoofdgebouw wordt ingericht als living lab voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technieken. Het hele gebouw heeft bijvoorbeeld slimme en zuinige LED-verlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen als ze dat nodig vinden. De universiteit gaat met dit systeem onderzoek doen naar hoe mensen omgaan met personaliseerbare lichtinstellingen.

CO2-afname 80%
Bijzonder is de nieuwe vliesgevel. Het gebouw is voorzien van een drievoudige zonwerende beglazing (triple glazing) met aan de binnenkant een dubbel doek bestaand uit binnenzonwering en lichtwering. Door het gebruik van state-of-the-art materialen evenaart deze ‘eenvoudige’ vliesgevel de Rc-waardes van een dubbele huidfaçade. ’s Nachts kan de binnenzonwering worden neergelaten, zodat thermische waarde van de gevel zich zelfs kan meten met een geïsoleerde spouwmuur. De gevel voorziet het gebouw daarnaast van ‘nachtspoeling’. In de zomer schuiven de etagehoge ramen ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Bovendien kunnen alle gebruikers de ramen zelf open- of dichtdoen. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.

Geen gasaansluiting
Het Hoofdgebouw, dat na de renovatie ‘Atlas’ heet, heeft geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbrede WKO-systeem (warmte-koude-opslag) van de TU/e. Dit systeem slaat warmte en koude apart op in de ondergrond, en haalt die er weer uit wanneer gebouwen verwarmd of gekoeld moeten worden. Dit WKO-systeem is een van de grootste van Europa. Daarnaast zijn er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt.

Gebouw Atlas is het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter.