Vrijdag 7 februari jl. waren onze medewerkers van Valstar Simonis te gast in Arnhem voor de halfjaarlijkse bureaubijeenkomst. Na ontvangst in het duurzame & biologisch restaurant FoodVia, had het Kernteam Duurzaam een presentatie voorbereid op de thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘circulariteit’. Daniel van Lieshout gaf uitleg over de verschillende methodieken BREEAM, WELL en GPR. Daniel ging (aan de hand van een ‘big size’ model) specifiek in op de circulariteitsschijf, die in nauwe samenwerking met de Community Circulaire Installaties van TVVL is ontwikkeld, en hoe deze in de praktijk gebruikt kan worden.

Vervolgens zijn wij gezamenlijk naar het fraaie Provinciehuis van Gelderland gelopen: Het Gelders Huis voor een rondleiding. De rondleiding startte in het schitterende monumentale pand met veel mooie en originele details in vloeren, plafonds en wanden. Vervolgens liepen de medewerkers naar de nieuwbouw waarin een 21e eeuwse vertaling is gemaakt van de waardevolle cultuurhistorische aspecten van het monumentale pand. Wij eindigden in het binnenhof; dit binnenhof is in het nieuwe ontwerp overkapt met een ETFE atriumdak wat zorgt voor een forse beperking van het energieverbruik en tevens kan het binnenhof nu multifunctioneel worden ingezet voor bijeenkomsten.

Mede door de installatietechnische ontwerpen van Valstar Simonis en de bouwfysische adviezen van DGMR kent dit gebouw een hoge mate van indelings- en gebruiksflexibiliteit waardoor het zeer toekomstbestendig is.

Bij terugkomst in het restaurant legde Paul van Bergen van DGMR uit hoe de enorme reductie van de energievraag in dit gebouw gerealiseerd is. Paul onderstreepte nog eens het belang van een goede samenwerking in dit soort trajecten. Onder het genot van een heerlijke maaltijd met lokale en duurzame ingrediënten sloten we de dag gezellig af en keerde iedereen weer huiswaarts.