De laatste maanden geven wij bij Valstar Simonis boeken aan mensen waarmee wij samenwerken. Ik heb er al zo’n twintig aan goede relaties gegeven en het is iedere keer weer leuk. Die boeken gaan (niet toevallig) over belangrijke onderwerpen in ons vakgebied èn binnen ons bedrijf.

Duurzaam/circulair

Zo is ‘De Blauwe Revolutie’ van Siemen Cox een mooi boek dat theorie en praktijk (RotterZwam – BlueCity) combineert. Net als ‘Circulaire economie als lifestyle’, geschreven door Bas Luiting. Beide boeken beschrijven op een praktische manier hoe je duurzaamheid en circulariteit een blijvende plek kan geven in een organisatie.

Voor mij heel herkenbaar, want dat doen wij bij Valstar Simonis al volop! Ik ben onder meer bijzonder trots op onze bijdrage aan het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld (volgens het BREEAM-keurmerk), gebouw Atlas van de TU/e. Daarnaast zijn we mede-initiator van de TVVL Community circulaire installaties, waarmee wij concreet bijdragen aan circulaire installatie- ontwerpen.

Digitalisering

Een ander boek dat ik graag weggeef is ‘De vloeibare samenleving’ van Peter Hagedoorn. Dit boek geeft een mooi overzicht hoe digitalisering en globalisering de wereld zullen veranderen. Ik heb Peter Hagedoorn op heldere en betrokken wijze over zijn boek horen vertellen, tijdens een KIVI-lezing in Den Haag. ‘De enige constante is verandering’, is een goede samenvatting.

Een concreet voorbeeld daarvan in onze adviespraktijk is het ontwerp en de realisatie van kantoorgebouw The Flow in de Amsterdamse Houthavens. Dit pand zit vol met nieuwe, digitale technieken maar heeft nog altijd het uitgangspunt: ‘de gebruiker staat centraal’.

Kennis & innovatie

Kennis & innovatie is, als advies- en ingenieursbureau, een belangrijke pijler van ons bestaansrecht. Het is daarom geen verrassing dat ik op dit gebied drie boeken wil aanprijzen.

‘De building blocks van het innovatieve framework’ van Sander Jansen geeft een goede set handvatten om de eigen innovatieagenda te bepalen. Op een heel andere wijze wordt (nieuwe) kennis gepresenteerd in het boek ‘Knowledge is beautiful’ van David McCandless. Het visualiseren van kennis en feiten helpt enorm bij het begrijpen ervan. Dat is ook een manier waarop de feiten in het boek ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling, inzichtelijk gemaakt worden. Dit laatste boek heeft als ondertitel: “10 redenen waarom we een verkeerd beeld hebben van de wereld en waarom het beter gaat dan je denkt”. Van dit boek word ik persoonlijk enorm blij. Een echte aanrader voor ‘fact-checkers’ en mensen die behoefte hebben om weerwoord te geven aan de pessimistische medemens.

Optimistisch

Ik ben optimistisch omdat blijkt dat je, met enig doorzettingsvermogen, zowel zakelijk als privé echte stappen kan zetten op weg naar een duurzamere, gezondere en meer circulaire wereld.

Ik eet alweer bijna een jaar geen vlees meer. Dat is niet zo heel moeilijk en een stuk beter voor de wereld (en tegen de intensieve veehouderij). En ik heb ontdekt dat het ook nog eens gezonder is, als je tenminste voldoende gevarieerd eet (www.voedingscentrum.nl). Ook zonder vlees is mijn eerste lange (50km) trail prima verlopen. Begin maart liep ik de SallandTrail en heb volop genoten, heerlijk.

Daarnaast rijd ik sinds februari in een elektrische auto. Het was wel even geduld hebben (12 maanden levertijd) maar het rijdt heerlijk. En zonder verplichte stops bij de fossiele tankstations heb ik nog wat meer tijd om in die mooie boeken te lezen. Dat kan ik iedereen aanraden.

Theo de Boer