10 Kaan Architecten Spot ©pf Visual Copyrights In Afbeelding Header

Nieuwe stadswijk SPOT is nieuw Amsterdams wonen

SPOT Amsterdam

SPOT staat voor Superior Plan Of Transformation. Een compleet nieuwe stadsbuurt aan beide kanten van de Hogehilweg en onderdeel van het Amstel III-gebied in Amsterdam Zuid-Oost. Dit gebied is nu nog een kantorengebied maar de komende jaren transformeert het naar een levendige en multifunctionele stadswijk waar men straks plezierig woont, werkt èn ontspant. Het prestigieuze SPOT Amsterdam is een initiatief van DUQER en wordt ontwikkeld met COD Development Pioneers.

In SPOT Amsterdam wordt een zeer divers aanbod van circa 1000 woningen gerealiseerd, waarvan ongeveer 100 sociale huurwoningen, 550 middensegment huur- en koopwoningen, 350 vrije sector huur- en koopwoningen. Variërend van studio’s, stadsappartementen, gezinsappartementen en fraaie penthouses in verschillende prijs- en huurklassen. SPOT Amsterdam krijgt afwisselend hoge woontorens met verre uitzichten over stad en land en kleinere appartementengebouwen gesitueerd aan gezellige, intieme pleintjes en groene straten. Dit hebben alle woningen gemeen; zij voldoen allen aan de modernste eisen op het gebied van energie en duurzaamheid.

Naast dit gemengde woonprogramma komen er tevens pop-up- en conceptstores, kantoren, boetiekjes, creatieve werkruimten, kleine ambachtsplekken, scholen, cafés en restaurants en veel sportmogelijkheden. In de vormgeving van de openbare ruimte is veel aandacht voor sport en beweging. In een van de toekomstige torens wordt zelfs een innovatief fietsconcept geïntroduceerd.

Verantwoordelijke architecten voor de diverse kavels binnen SPOT Amsterdam zijn KAAN Architecten, Klunder architecten, DOOR Architecten, MoederscheimMoonen, ZZDP en Mei Architect and Planners.

Publicatie1
Publicatie1

Technische installaties en duurzame adviezen

Een combinatie van ingenieursbureaus buigt zich gezamenlijk over de technische installaties, duurzame adviezen, bouwfysica en constructie. Het betreffen diverse kavels met een totale omvang van 120.000 m2 bvo. De combinatie bestaat uit: Zonneveld Ingenieurs (constructeur), DGMR (bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek) en Valstar Simonis, verantwoordelijk voor alle installatietechnische adviezen en ontwerpen.

De appartementen worden voorzien van vloerverwarming/-koeling (met individuele regeling per verblijfsruimte en badkamer) en gebalanceerde mechanische ventilatie. Voor de ventilatie worden in de appartementen volumeregelaars geplaatst en, centraal per gebouw, één of meerdere luchtbehandelingskasten met hoog rendement (>85%) warmteterugwinning.

Qua sanitaire en elektrotechnische installaties is voorzien in traditionele installaties, maar wel met een afwerkingsniveau afgestemd op de toekomstige bewoners.

De kantoorruimten in de diverse gebouwen worden voorzien van marktconforme technische installaties bestaande uit inductie-eenheden voor de klimatisering en een combinatie van wandgoten en energiezuilen voor het aanbrengen van de werkplekvoorzieningen (230 V en data). De commerciële ruimten worden casco opgeleverd.

De warmte en koude wordt aangeleverd door een centrale installatie met warmtepompen in combinatie met een energie-opslagsysteem met aquifers voor de gehele ontwikkeling en stadsverwarming. Bij deze outsourcing van deze centrale warmte/koude voorziening is Valstar Simonis ook nauw betrokken.

Ook wordt voorzien in een collectieve watervoorziening inclusief pompen voor de sprinklerinstallatie en de natte blusleidingen.

Onder de diverse kavels bevindt zich ook een parkeergarage, bij twee kavels verdeeld over twee lagen en een ander kavel heeft een laag.

Gezond leven

Naast het stimuleren van gezond leven door de fiets als uitgangspunt te nemen, wordt er tevens geanticipeerd op het creëren van sociale veiligheid en gezondheid in het community-model.

De vele royale buitenruimtes, vergroende daken en geïntegreerde groene Amsterdamse laag zorgen voor biodiversiteit en een prettige leefomgeving, waar mensen gezond en met veel plezier zullen kunnen wonen.

De bouw van het mooie project start eind 2020 en naar verwachting worden in 2024 de eerste bewoners van SPOT Amsterdam verwacht.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Artikelen
The Flow
Artikelen

The Flow® stelt welzijn gebruiker centraal

Een entreehal met een 50 vierkante meter groot ledscreen, een fitnessruimte met een sauna en hammam, een lift met ledschermen,...
Foto Werken Bij
Artikelen

Big data en automatisering helpen kwaliteit in de bouw te verhogen

Er komen voortdurend nieuwe en betere tools om de kwaliteit van ontwerpen en ontwerpprocessen te verbeteren....
Foto Header Dnb Duurzaam Circulair
Artikelen

Sterk bouwteam werkt aan renovatie De Nederlandsche Bank

Wat lange tijd het best beveiligde gebouw van Amsterdam was, wordt straks een plek waar een toevallige passant van harte...