Heerhugowaard heeft er een nieuw visitekaartje bij. Oogarts en ondernemer Dr. Rob Wouters heeft een nieuw oogcentrum gerealiseerd dat met zijn dienstverlening uniek in Nederland is en met zijn uitstraling de ambitieuze gebiedsontwikkeling gezicht geeft. EGM architecten heeft zowel de architectuur als het interieur van het nieuwe centrum ontworpen.

De adviezen inzake de constructie zijn afkomstig van Royal HaskoningDHV en Valstar Simonis is verantwoordelijk voor de installatieconcepten en de duurzaamheidsadviezen

Hoge gevoelswaarde

Een centrum waar een vriendelijk welkom, professionaliteit en beleving centraal staan, dat was de wens van de opdrachtgever. Met de vele afgeronde vormen in zowel het exterieur als het interieur, luxe materialen en een paradijselijke binnentuin is het centrum daarin ruimhartig geslaagd. Het regionale expertisecentrum voor oogheelkunde ontvangt jaarlijks zo’n 50.000 patiënten en bezoekers, zij werden tot op heden in een generiek bedrijfspand even verderop in Heerhugowaard geholpen. Op de nieuwe locatie ervaren zij veel ruimte en een gastvrijere sfeer. Met de heldere interne organisatie van functies hebben patiënten direct overzicht en komen zo eerder en beter tot rust tijdens een toch vaak spannend moment.

 

“Het pand is een symbolisch verlengstuk, een visitekaartje van onze identiteit en professionaliteit.”

Dr. Rob Wouters, oogarts en eigenaar Oogcentrum Noordholland

 

Paviljoen toegesneden op de gebruiker

Oogcentrum Noordholland is met zijn compactheid en visuele aantrekkelijkheid als een paviljoen in het groen neergezet. De verticale gevelopeningen over de twee verdiepingen reageren met hun maatvoeringen op de achterliggende functie die meer of minder daglicht wenst. Tegelijkertijd zorgt deze geleidelijke variatie voor een dynamisch aanzicht aan alle zijden van het gebouw. Binnen wordt een stevig houvast geboden aan mensen met een visuele beperking. Hierbij is een prominente rol weggelegd voor materiaal dat verschilt in tactiliteit, akoestisch vermogen alsook in kleur. De entreehal klinkt anders dan de spreekkamers, balies voelen toegankelijk en warm aan en bij de overgangen in de vloer en naar de wand en het plafond is contrast ingezet ter verduidelijking van ruimtes en oriëntatie.

Gezond gebouw - oase van rust

Het Oogcentrum is van entree tot operatiekamers helder en duidelijk in opbouw: gradaties lopen van levendigheid naar rust en van openbaar naar intiem. Patiënten, bezoekers en medewerkers betreden op dezelfde laagdrempelige wijze het centrum. Achter het groene talud bevindt zich op maaiveldniveau de parkeervoorziening onder het opgetilde paviljoen. Via de uitnodigende hoofdentree en de parkeergarage komt men in de entreehal met toegang tot de ontvangstruimte. Daar eist de groene patio, met volledig transparante glazen scheidingswand, alle aandacht op en opent zich de rondgang op intuïtieve wijze. In de patio heerst de natuur met krachtige kleuren van bloeiend groen. Die tuin is zowel op de eerste als de tweede verdieping omarmd door zorgfuncties. Deze directe aansluiting maakt gangen overbodig en creëert een prettig verblijfsgebied. Het groene hart brengt het daglicht ruimhartig binnen en zorgt gelijktijdig voor een open en lichte sfeer met een natuurlijke oriëntatie door het gehele centrum. De spreek- en onderzoekskamers liggen voornamelijk op de eerste verdieping. De kantooromgeving en het operatiecomplex bevinden zich een verdieping hoger, waar meer rust en privacy heersen. De moderne faciliteiten en apparatuur dragen ook bij aan de rust en vriendelijkheid die in het gebouw heersen.

Innovatieve en duurzame technische installaties

Een van de kernwaarde bij het Oogcentrum Noorholland is dat de patiënt de zorg krijgt volgens de laatste techniek. Dit is ook doorgevoerd in de innovatieve technische installatie-ontwerpen en de klimaatinstallaties die zijn toegepast in het oogcentrum. Valstar Simonis is verantwoordelijk voor de installatieconcepten en de duurzaamheid.

Voor de klimatisering van de verblijfsruimten is gekozen voor gebalanceerde mechanische ventilatie gecombineerd met inductie-eenheden voor verwarming en koeling. Voor de verkeers- en wachtruimte is gekozen voor vloerverwarming/-koeling. Deze warmte en koude wordt opgewekt met één apparaat en dit is een ‘lucht-water-water’-warmtepomp 1). Hiervan zijn twee stuks opgesteld op het dak.

Indien de aangezogen ventilatielucht voor de operatiekamers ontvochtigd dient worden in de luchtnabehandelingskasten (elke operatiekamer heeft zijn eigen kast) leveren de warmtepompen gekoeld water met een temperatuur van 6 °C. Als het alleen voor comfortdoeleinden wordt gebruikt dan wordt het water gekoeld tot 12 °C. De warmte wordt altijd geleverd met een watertemperatuur van 35 °C.

De verlichting in het ‘publieke’ deel van het gebouw is afgestemd op de functie en is om deze reden niet alleen sober en doelmatig, maar ook huiselijk. Bovendien zijn voor de verlichting slimme schakelingen toegepast met LED als lichtbron.

Het centrum is een van de duurzaamste gebouwen van Heerhugowaard en omgeving vanwege de uitstekende isolatie en een optimale verhouding glas en gevel. Daarnaast heeft het geen aardgasaansluiting en vindt geen opslag van warmtapwater plaats, maar is voorzien in lokaal geplaatste doorstroomtoestellen met een elektrisch element. Op het dak ligt in het totaal ruim 750 m2 aan PV-panelen en deze kunnen bij zonnig weer alle benodigde elektriciteit leveren behoudens de elektriciteit voor het opladen van de elektrische auto’s in de garage.

Krachtige impuls voor gebiedsontwikkeling

Oogcentrum Noordholland ligt in het gemeentelijke plangebied De Boulevard. Getypeerd als de dynamische ruggengraat van de stad kent dit gebied een ambitieus ontwikkelplan. Met de ondernemende houding van het Oogcentrum en de aansprekende architectuur krijgt de stad zijn gewenste landmark dat bedrijvigheid kan aantrekken en een voorbeeld is voor de gewenste aandacht aan vormgeving.

Oogcentrum Noordholland is een regionaal expertisecentrum met samenwerkingsverbanden met onder andere UMC Utrecht en Amsterdam UMC. Het laatste decennium is het centrum sterk gegroeid en kent nu een team van ruim 50 deskundigen. De nieuwbouw is gerealiseerd door Aannemersbedrijf Dick de Boer in samenwerking met onder ander Sasburg Techniek, Schermer Installatietechniek, Lenting Techniek en Medexs voor de technische installaties.