Na een Europese aanbestedingsprocedure heeft Valstar Simonis, samen met DGMR, de opdracht verworven voor het onderdeel ‘Adviseur Installaties, bouwfysica en brandveiligheid’. Het betreft een prachtig nieuw gebouw op de locatie Kralingse Zoom, grenzend aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Opdrachtgever is de Hogeschool Rotterdam.

In het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw worden alle economische en bedrijfskundige opleidingen van de Hogeschool Rotterdam ondergebracht. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m2 groot is en waar ruim 10.000 studenten kunnen genieten van een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving. Als intensieve gebruikers van het toekomstige gebouw konden deze studenten meedenken over hoe hun nieuwe school eruit moest komen te zien; in workshops konden studenten van de hogeschool hun visie op de ideale onderwijsomgeving toelichten.

Paul de Ruiter Architects is geselecteerd voor het architectonisch ontwerp en dat werd onlangs onthuld; een duurzaam gebouw dat bovendien energieneutraal, flexibel en circulair is. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, wordt dit straks het levendige hart van de campus. In het ontwerp staan de thema’s ‘openheid’ en ‘verbinding’ centraal.

Het onderwijsgebouw wordt voorzien van flexibele leer-, werk- en interactiezones die gelijkmatig over het gebouw worden verspreid. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om internationale kennisuitwisseling tussen studenten en docenten te organiseren.

Duurzaam en gezond
Het complex wordt ontworpen op minimaal het Breeam Excellent duurzaamheid niveau, waarbij het doel is om een gezond binnenklimaat te creëren op een zeer energiezuinige wijze; zo wordt er driedubbel glas toegepast. Er is ook veel aandacht voor ruim voldoende verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed geregelde temperatuurcondities die regelmatig worden gemonitord. Daglicht kan via het atriumdak en de glazen gevel gecontroleerd binnenvallen. Op het dak van de vijfde verdieping ligt een groen dak met beplanting voor vogels en vlinders.

Naar verwachting zal het nieuwe gebouw in 2023 klaar zijn om in gebruik te worden genomen door de studenten.