Foto Gezonde Gebouwen Pdr Hogeschool Rotterdam Aanzicht

Valstar Simonis ontwerpt technische installaties nieuwbouw Kralingse Zoom

Hogeschool Rotterdam campus krijgt energieneutraal en toekomstbestendig onderwijsgebouw

Na een Europese aanbestedingsprocedure heeft Valstar Simonis, samen met DGMR, de opdracht verworven voor het onderdeel ‘Adviseur Installaties, bouwfysica en brandveiligheid’. Het betreft een prachtig nieuw gebouw op de locatie Kralingse Zoom, grenzend aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Opdrachtgever is de Hogeschool Rotterdam.

In het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw worden alle economische en bedrijfskundige opleidingen van de Hogeschool Rotterdam ondergebracht. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m2 groot is en waar ruim 10.000 studenten kunnen genieten van een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving. Als intensieve gebruikers van het toekomstige gebouw konden deze studenten meedenken over hoe hun nieuwe school eruit moest komen te zien; in workshops konden studenten van de hogeschool hun visie op de ideale onderwijsomgeving toelichten.

Paul de Ruiter Architects is geselecteerd voor het architectonisch ontwerp en dat werd onlangs onthuld; een duurzaam gebouw dat bovendien energieneutraal, flexibel en circulair is. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, wordt dit straks het levendige hart van de campus. In het ontwerp staan de thema’s ‘openheid’ en ‘verbinding’ centraal.

Beelden; Paul de Ruiter, Architects en de Hogeschool Rotterdam

Het onderwijsgebouw wordt voorzien van flexibele leer-, werk- en interactiezones die gelijkmatig over het gebouw worden verspreid. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om internationale kennisuitwisseling tussen studenten en docenten te organiseren.

Duurzaam en gezond

Het complex wordt ontworpen op minimaal het Breeam Excellent duurzaamheid niveau, waarbij het doel is om een gezond binnenklimaat te creëren op een zeer energiezuinige wijze; zo wordt er driedubbel glas toegepast. Er is ook veel aandacht voor ruim voldoende verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed geregelde temperatuurcondities die regelmatig worden gemonitord. Daglicht kan via het atriumdak en de glazen gevel gecontroleerd binnenvallen. Op het dak van de vijfde verdieping ligt een groen dak met beplanting voor vogels en vlinders.

Naar verwachting zal het nieuwe gebouw in 2023 klaar zijn om in gebruik te worden genomen door de studenten.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Artikelen
The Flow
Artikelen

The Flow® stelt welzijn gebruiker centraal

Een entreehal met een 50 vierkante meter groot ledscreen, een fitnessruimte met een sauna en hammam, een lift met ledschermen,...
Foto Werken Bij
Artikelen

Big data en automatisering helpen kwaliteit in de bouw te verhogen

Er komen voortdurend nieuwe en betere tools om de kwaliteit van ontwerpen en ontwerpprocessen te verbeteren....
Foto Header Dnb Duurzaam Circulair
Artikelen

Sterk bouwteam werkt aan renovatie De Nederlandsche Bank

Wat lange tijd het best beveiligde gebouw van Amsterdam was, wordt straks een plek waar een toevallige passant van harte...